Bandenspecialist Stevens Bandencentrale

Banden uitlijnen

Waarom banden uitlijnen?

Uitlijnen betekent dat de ophangingsdelen voor- en achteraan worden afgesteld. Een foute afstelling van de uitlijning kan een vroegtijdige slijtage van de banden veroorzaken. De afstelling kan wijziging telkens u een stoeprand raakt of door een kuil rijdt. Elke keer dat uw wagen ergens tegenaan rijdt, kan de afstelling van de wagen ontregeld raken. Een uitlijning heeft impact op de bandenslijtage en rijgedrag van de wagen. Kortom, een correcte uitlijning garandeert een betere stabiliteitbespaart brandstof en verlengt de levensduur van uw banden.

Uitlijnen zorgt ervoor dat uw wielen loodrecht op de weg staan en evenwijdig aan elkaar staan. Uitlijnen is niet te verwarren met uitbalanceren. Het uitbalanceren zorgt ervoor dat uw wagen niet zal trillen bij bepaalde snelheden.

Wat zijn de voordelen van banden uitlijnen?

Brandstof besparing

Met een correcte uitlijning maken uw wielen optimaal contact met de weg. Hierdoor bespaar je brandstof.

Langere levensduur banden

Als je banden optimaal contact maken met de weg slijten ze ook minder. Je banden gaan dus langer mee.

verhoogde veiligheid

Met een optimale uitlijning verhoogt de stabiliteit van je voertuig en ben je veiliger onderweg.

Wanneer banden uitlijnen?

1. Als het voertuig een aanrijding heeft gehad

2. Er onderhoudswerken aan de ophanging werden uitgevoerd

3. De banden een ongelijke, abnormale slijtage vertonen.

4. Het voertuig geen normaal rijgedrag vertoont. De wagen zwenkt bijvoorbeeld uit naar een bepaalde kant of het stuur keert niet terug in de middenstand.

5. Je nieuwe banden koopt en de levensduur hiervan wil verlengen

 

Factoren zoals slecht wegdek, het raken van stoepranden en normale slijtage van onderdelen kunnen de uitlijning in de loop van de tijd verstoren.

Als bandenspecialist bekijken wij automatisch het slijtagepatroon van uw banden. Bij het plaatsen van nieuwe banden raden wij u aan de uitlijning te laten controleren.

Wat betekent banden uitlijnen?

Er zijn drie belangrijke aspecten bij het uitlijnen van banden:

  1. Camber: Dit verwijst naar de verticale hoek van de wielen ten opzichte van de weg. Als de bovenkant van de wielen naar binnen of naar buiten leunt, wordt dit respectievelijk negatieve camber of positieve camber genoemd. Onjuiste camber-instellingen kunnen leiden tot ongelijke bandenslijtage en verminderde stabiliteit.

  2. Toe: Dit verwijst naar de hoek waaronder de voorzijde van de wielen naar elkaar toe of van elkaar af wijst wanneer je van bovenaf kijkt. Een correcte “toe” instelling zorgt ervoor dat de banden recht vooruit rollen en minimaliseert slijtage aan de zijkanten van de banden.

  3. Caster: Dit is de hoek tussen de stuuras en een verticale lijn wanneer je van opzij naar het voertuig kijkt. Een juiste “caster” instelling helpt bij het stabiliseren van het voertuig tijdens het rijden en bij het rechtdoor rijden zonder constant te hoeven corrigeren.

Elk voertuig heeft regelmatig uitlijning nodig om ervoor te zorgen dat deze hoeken correct zijn afgesteld. 

Bandencentrale Stevens

Jouw specialist
in het uitlijnen
van banden

Moeten jouw banden uitgelijnd worden of wens je gewoon een controle?